Hoe goed ken jij je werknemers? Wij vroegen het ons Eindbazenpanel
Ons Eindbazenpanel bestaat uit topondernemers Marque Joosten, Julius Jaspers, Hennie van der Most en Valentine van der Lande. Wij stelden hen drie vragen over hoe zij omgaan met je personeel.
1. Hoe belangrijk vind jij het dat je medewerkers samenkomen en hoe vaak en op welke momenten gebeurt dat in jouw onderneming?
Marque: 'Het is heel belangrijk om successen direct te vieren en om slecht nieuws te delen. We vergaderen niet maar bespreken wel de voortgang van de verschillende projecten die we hebben.'
Hennie: 'Personeelsfeestjes vind ik belangrijk, voor het familiegevoel.'
Valentine: 'Het is belangrijk dat je van elkaar weet waarmee je bezig bent. Wij hebben daarom elke dag een korte staande vergadering, een zogenaamde daily stand-up, om 9:44 uur die acht minuten duurt. Waarom zo’n vreemd tijdstip en waarom precies acht minuten? Omdat mensen bij een vergadering om tien uur eerder geneigd zijn vijf minuten te laat te komen, dan wanneer het op een vreemd tijdstip begint en acht minuten blijkt voor ons voldoende om elkaar kort bij te praten volgens een vast stramien. Daarnaast hebben we wekelijks een vast overleg waarin we elkaar bijpraten en een onderwerp dat bij iemand op een bord ligt, samen tackelen.'
Julius: 'Vroeger op kantoor hadden we een wekelijkse briefing op maandag en een borrel op zaterdag, nu bij Topchef hebben we een dagelijkse briefing.'
2. Organiseer jij bedrijfsuitjes voor je medewerkers?
Marque: 'Echte uitjes hebben we eigenlijk nooit. Elke dag op het werk moet een uitje zijn!'
Hennie: 'Zie vorige vraag.'
Valentine: 'Ik vind het belangrijk dat je werk een prettige omgeving is en dat je je collega’s kent. Werk is veel leuker als je het gevoel hebt dat je samen een doel nastreeft. Om dat gevoel van ‘samen’ te krijgen, is het denk ik belangrijk om elkaar soms ook buiten werktijd te zien: zo leer je elkaar kennen. Wij hebben betrekkelijk veel werkuitjes omdat we vaak boekpresentaties hebben waar collega’s heengaan. Met kerst hebben we uiteraard een lang van tevoren geplande, uitgebreide borrel en eens in de twee weken borrelen we samen op vrijdagmiddag. En bij het afscheid van stagiaires hebben we een gezamenlijk etentje, uitje of borrel.
Julius: 'Ik vind bedrijfsuitjes superleuk, maar je moet er wel meer mee doen dan eten en drinken. Organiseer een lesje, ga wat zien of ontdekken.'
3. Hoe goed kent jouw personeel je? Welke zaken bespreek je niet met hen?
Marque: 'Ik vind het belangrijk dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn op zijn werk, dus ik ook. Ik probeer zo open en transparant mogelijk te zijn, maar eerlijk zijn is niet altijd eerlijk, dus sommige problemen en tegenslagen hou ik even voor mij, om onnodige onrust te voorkomen.'
Hennie: 'Mijn personeel weet alles wat er speelt. Dat is meer dan de media weten waarschijnlijk, maar dat is nog nooit misgegaan.'
Valentine: 'Natuurlijk deel je niet alles met collega’s, maar ik hou mijn werk niet zo zakelijk dat collega’s bijvoorbeeld niet zouden weten dat ik een huis zoek of wat mij persoonlijk bezighoudt.'
Julius: 'Ik deel wat me bezighoudt maar betrek daar niet mijn gezin in. Ik vertel over het werk en alles wat daaromheen speelt. Ik hoef ook niet van iedereen alle ins en outs te weten, maar als ik iemand verdrietig zie kijken vraag ik wel even wat er is. Wil je dat delen, prima. Wil je dat niet, respect!