The Stillery: een distilleerderij van jonge ondernemers
Pascal Peeters, microbioloog, en Robin Karels, industrieel ontwerper, hebben samen distilleerderij The Stillery opgezet. Het Algemeen Dagblad sprak met de jonge ondernemers.
Bron beeld: Instagram The Stillery (@thestilleryamsterdam)
Pascal Peeters vond het vergistingsproces zeer interessant, dus rommelde hij wat op zijn studentenkamer. ‘Een uit de hand gelopen idee', vult Robin Karels aan. De Amsterdamse jongens kennen elkaar van hun studie, maar zijn allebei gaan doen wat ze leuk vinden. Zo werd Peeters microbioloog en studeerde Karels af als industrieel ontwerper.
LEES OOK: Zo vergroot je de productiviteit van jouw team
The Stillery
Ze wilden graag een merk neerzetten, dus zo gezegd zo gedaan. Samen gingen ze naar verschillende distilleerderijen om ervaring op te doen. Zo begonnen ze vier jaar geleden onder de naam The Stillery en brachten ze hun eerste product op de markt: een biologische speltwodka. ‘Omdat spelt geen doorgefokt graan is, geeft het de wodka veel meer smaak’, legt Peeters uit. ‘In 2016 benaderde Daan Choy ons. Hij is salesdirector en bekend met het bedrijfsleven en dat konden we wel gebruiken', laat Karels weten.
The Stillery heeft drie soorten producten: ambachtelijk gestookte wodka, jenever en gin. Deze maand kregen ze na een lange zoektocht een eigen distilleerderij in Amsterdam, aan de westkant van de stad. Dat wilden ze, omdat ze daar het zachte duinwater dat ze gebruiken in hun producten eenvoudig kunnen verkrijgen. De jongens gebruiken groene energie en werken volledig CO2-neutraal. ‘Voor iedere geproduceerde liter wordt een boom geplant. Zo compenseren we de CO2-uitstoot van vergisting, productie en transport.’
Slijterijen, cocktailbars en festivals
De producten worden aan slijterijen en cocktailbars verkocht en worden op festivals gebruikt. Afgelopen maand verkocht The Stillery 8000 liter aan drank in fusten. Daarnaast wordt veel geëxporteerd. ‘We exporteren in toenemende mate, waaronder naar Spanje, Oostenrijk en Canada. Bovendien spreken we gemiddeld iedere week een andere partij die de productie van een private label bij ons wil onderbrengen, dat kan. We produceren bijvoorbeeld voor het jenevermerk Jajem.'
De ondernemers laten weten dat The Stillery de enige Nederlandse distilleerderij van deze schaal is die alles zelf maakt. ‘De zakken graan halen we zelf uit in de molen, terwijl we ook zelf de neutrale alcohol produceren. Een unieke werkwijze dus.’
‘We moeten er wel veel voor doen. We proppen twee werkweken in een. Ik kan me mijn laatste vrije dag niet meer herinneren’, zegt Peeters. Intussen zijn ze begonnen met plannen om ook hun eigen rum en whisky te lanceren.